SINDS 1989 GEBRAND OP KWALITEIT

nader bekeken

In de praktijk krijg ik veel te maken met zaken die samenhangen met het vak van Hoefsmid. Deze ervaringen wil ik graag met u delen.

Hoefverzorging

Een goede vochtbalans in de hoef is essentieel.

Door teveel vocht kunnen de hoeven te zacht worden, waardoor ze kwetsbaarder worden.

Als uw paard bijvoorbeeld lange tijd in een te natte onhygiënische ondergrond staat kunnen er problemen optreden zoals: rotstraal, straalkanker en ook mok is een hieraan gerelateerd probleem.

Door te weinig vocht krijgt uw paard  te droge hoeven en gaan ze afbrokkelen en/of scheuren.

Dit zie je regelmatig in de zomer en is makkelijk te verhelpen met kwalitatief goed hoefvet. (link met prijslijst?)foto)

Kortom een goede hoefverzorging van uw paard is belangrijk.

Door regelmatig te bekappen, ondervangt u eventuele problemen tijdig en kan uw hoefsmid passend advies geven.

Een normale bekapcyclus is ongeveer om de 8 weken.

Stress en paarden

Als hoefsmid vind ik het belangrijk dat ik in alle rust mijn werk kan doen. Zodat je geen onnodige stress veroorzaakt bij het dier. Een paard is een gewoontedier, herhaling en dezelfde omstandigheden bij het bekappen kunnen bijdragen aan de nodige rust. Een paard is ook een kuddedier. Het werkt prettig om de paarden zoveel mogelijk bij elkaar te houden.

Wanneer paarden onrustig zijn, kunnen we in overleg gebruik maken van een licht verdovingsmiddel, bijvoorbeeld Sedasan.

Hoefbevangenheid

Hoefbevangenheid is een vrij complex ziektebeeld. Er kunnen veel oorzaken zijn; baarmoederontsteking, te veel fructaan in het voer, insuline resistentie of ernstige overbelasting van een been.

Symptomen kunnen variëren van stram lopen tot acuut blijven liggen en weigeren om te staan. Bij zulke verschijnselen is het raadzaam om gelijk de dierenarts te raadplegen.

Als hoefsmid kunnen we de ontsteking ontlasten door het achterste gedeelte van de voet te ondersteunen.

Rotstraal

Rotstraal ontstaat vaak door onvoldoende beweging en de inwerking van amonia. Dit komt vrij uit de mest op stal.

Een symptoom hiervan is een vervelende geur bij het uitkrabben van de hoef. Sommige paarden kunnen er kreupel van lopen. De straal (middengedeelte van de voet) ziet er vaak rommelig uit.

Er zijn verschillende middelen om de rotstraal te genezen. Bijvoorbeeld Hypozin, dat is een speciale zinkzalf die de straal laat opdrogen. Een goed verzorgend middel is Hoof hygiene liquid. Dit is een middel op basis van Aloë Vera, zink en koper.

Een goede stalhygiëne en voldoende beweging kan rotstraal voorkomen.

Hoefzweer

Bij een hoefzweer wil een paard zijn voet absoluut niet belasten. De voet is vaak warmer dan de andere voeten. Het paard heeft duidelijk pijn.

Bij twijfel neem contact met mij op. In de meeste gevallen kan ik het vrij eenvoudig verhelpen. Bij herhaling van een hoefzweer aan dezelfde voet moeten we aan een diepere oorzaak denken en zult u contact op moeten nemen met uw dierenarts.